Sonic Witchcraft

Andrej

Izkustvo ali Pred-stava

Uncategorized No Comment

Pravkar organiziram novo serijo performansov Locus Solus, kar mi sproža mnoga razmišljanja in ideje o tem početju, o naravi umetnosti nasploh ter predvsem o načinu našega dojemanja sveta in “dogodkov”.

Celotna reč, ki ji pravimo “življenje” je en velik dogodek. Če se pošalim – “najpomembnejši dogodek zanj je bilo njegovo Življenje in največja prelomnica v njegovem življenju je bila Smrt.”

Pravzaprav imamo dve prelomnici – Rojstvo in Smrt, vse ostalo je v primerjavi s tem dvojim skoraj nepomembno (v intenzivnosti izkušnje in spremembe, ki jo kot “Dogodek” prinašata).

Nekomu, ki nima določene izkušnje je zelo težko opisati za kaj gre pri določeni stvari, ki je še ni izkusil. Kako opisati seks nekomu, ki nikdar ni seksal? Lahko mu predstaviš vso mehaniko, vso teorijo spolov, odnosov, razložiš biologijo, razgrneš psihološko, filozofsko, socialno in politično sfero seksualnosti, opišeš vse prakse in “deviacije”, pokažeš filme, slike, daoistične seksualne spise, Kama Sutro in še kaj, pa še zmeraj ne bo mogel občutiti, razumeti za kaj gre… kako je čutiti ta stik, preplet dveh (ali večih) ljudi, taktilne občutke, čustva in druge afekte, vonj, izbruh energije ob orgazmu, itd. Če nimaš izkustva, preprosto ne moreš Vedeti, lahko si samo pred-stavljaš (kar pa je večinoma popolnoma zmotno in nezadostno)

Enako velja za vrsto drugih reči. Predhodne podobne izkušnje nas sicer pripravijo do določenih predvidevanj po katerih se orientiramo v svetu, a izkušnje, ki so zelo izven običajnih parametrov, se ne da “občutiti”, razumeti, na podlagi teh predstav. Kako nekomu opišeš spremembo zavesti, celotnega kompleksnega psiho-fizičnega premika “onkraj” s pomočjo (recimo) ayahuasce? Lahko mu pokažeš animacije, ki ponazarjajo določene vizualne “halucinacije” v filmu “Blueberry” ali sorodnem dokumentarcu “Other Worlds”, slike umetnika Pabla Amaringa, lahko mu daš prebrati več kot 800 strani debelo znanstveno delo kognitivnega psihologa Benny Shanon-a “The Antipodes of the Mind”, pa še zmeraj ne bo mogel vedeti, kaj izkušnja pitja ayahuasce resnično pomeni.

Na enak problem naletim, ko skušam pred-staviti svoje početje, trenutno performans “Locus Solus”. A je to zvočna kopel? Kaj pa sploh je “zvočna kopel”? A je koncert za enega? Performans? Masaža? Terapija? Šamansko potovanje? A je meditativno? Kaj sploh pomeni beseda “meditacija” vsakemu posameznemu “spraševalcu”? Kaj pravzaprav pomeni katerikoli izmed pojmov vsakemu posamezniku, ki ga zanima izkušnja?

Vsak ima svojo zgodbo, svojo pot in nabor izkušenj ter pred-stav, ki jih nosi s seboj oz. jih doživlja. Zanimivo se mi zdi, da beseda “pred-stava” pomeni oboje – neko naše v naprej skonstruirano mnenje in hkrati nekaj, kar nam drugi ponujajo kot “Dogodek”, kot uprizarjanje določenega izkustva. V obeh primerih gre podobno za zgolj delno resnično doživetje… pred-stavo… šele izkustvo tega kar si “pred-stavljamo” to prevede v pravo doživetje, v Vedenje…

Če torej poskušam pred-staviti Locus Solus lahko zapišem, da je to zvočno izkustvo, obdajanje z zvočnim poljem, ki ga ustvarjam s pomočjo elektronskih in akustičnih virov, s posebno namero vzbujanja določenih psiho-fizičnih učinkov in v najintenzivnejšem primeru – premikov zavesti. Kaj to je, pa je moč dojeti zgolj skozi samo izkušnjo, saj ni prevedljivo v koncepte in besede.

Tudi pri konstrukciji dela sem izhajal iz poenostavljenih izhodiščnih tematskih točk, pojmov, katerih namen je bilo vzbujanje asociativnih in intuitivnih “simbolnih gest” – v mojem primeru to pomeni “zvočnih kreacij”.

Ko nekdo pogleda izhodišča, ki so zapisana na papirju (priložen PDF), brez predhodne izkušnje, mu ne povedo kaj veliko in tudi tisti, ki so izkušnjo imeli, so ob posamezni “stopnji” lahko doživljali povsem drugo zgodbo, kot je zapisana v tej osnovni shemi, a vendar lahko ob pogledu na tole konceptualno “partituro” lažje razumejo, kaj sem želel ustvariti, kaj je bilo izhodišče, saj že imajo izkušnjo, ki jim je podala to Vedenje.

Brez izkušnje pa je morda zgolj (za nekatere) čudaško ali poetično “visokoleteče” besedičenje. Kdor ima izkušnjo, pa lahko razbere, da gre za zelo konkretno namero in osnovne napotke za zgradbo, ki zapisano odpelje še v povsem druge, nepredstavljive izkustvene sfere. Napisano v primerjavi z izkušnjo lahko zveni pretirano poenostavljeno in ne zaobjame vseh delov potovanja, kot ga je posameznik doživel! To je možno iz-Vedeti le skozi samo izkušnjo!

 

LOCUS SOLUS structure

 

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *