Sonic Witchcraft

POT BOBNA in svete ropotulje

No Comment

POT BOBNA in SVETE ROPOTULJE

Intenziv “tranceworks” dela z bobnom, dihom, glasom,imaginacijo in ropotuljami v ne-tradicionalnem okviru

Kdaj: sobota, 13.01.2018 od 14:00 do 17:00

Kje: Center Moč srca, Vetrinjska ul. 12, Maribor

Cena: 40 EUR (ob prijavi prejmete račun, ki ga je potrebno poravnati za končno potrditev udeležbe)

Kontakt za dodatne informacije in rezervacije: info@satoration.org

Spletna stran: www.nimetu.org

Štervilo udeležencev je omejeno na 7!

Zaželjeno je, da imate svoj (obročni / “šamanski”) boben, nekaj (obročnih) jih bo na voljo, prav tako nekaj ropotulj, del delavnice pa bo potekal tudi brez inštrumenta! S seboj prinesite tudi kakšno podlogo za ležanje!

Delavnico vodi Andrej Hrvatin , glasbenik in zvočni umetnik z dolgoletnimi izkušnjami na področju tolkal.

Podrobnejša biografija: http://nimetu.org/about/

Intervju v Večeru: http://www.vecer.com/publiko-razvajam-ne-podcenjujem-je-6245701

Predstavitveni video: https://www.youtube.com/watch?v=9ZT2CvGZqY8

Blog zapis v angleščini: http://nimetu.org/shamanic-drumming-the-percussionists-perspective/

V našem okolju je zmeraj več interesa za »šamansko« bobnanje. Hkrati je prisotna velika naivnost in nekritičnost glede prevzemanja elementov drugih kultur, kulturne apropriacije, instant duhovnosti, pretiran beg v domišljijo in pretiravanje nekaterih samooklicanih »mojstrov«.

Doslej nisem želel podajati svojega načina dela, a se na bobnarskih delavnicah zmeraj bolj soočam z željo nadobudnih udeležencev po »šamanskem« bobnanju.

Sam uporabljam PRVINE »šamanskemu podobnega« bobnanja za lastne potrebe (za lastna potovanja/meditacije in performanse), ne posnemam pa nobenih tradicionalnih ritualov in neposredno ne črpam iz nobene tradicije.

Zgodilo se je naključno, gradilo počasi, pristopam z glasbeno-intuitivnega polja. V raziskovanje spremenjenih stanj zavesti me je pahnila življenjska nuja, globoko eksistencialno vprašanje, tudi soočenje s smrtjo.

»Šamanizmu podobna« pot raziskovanja je »NOROST« ali vsaj soočanje z mejnimi stanji, drznost stopiti onkraj. Ni absolutne varnosti, nesmiselno jo je zahtevati. Do »zdravljenja« in napredka pride preko pogosto zelo agresivnih in bolečih psiho-fizičnih procesov. To ni udomačena, udobna, pisana pot.
Na naši delavnici seveda ne bomo potovali v kakšne ekstreme, temveč si bomo pogledali, kako lahko sami uporabljate ta orodja za lastno “aktivno meditacijo”.

Na delavnici vam bom predstavil lastno delo z bobnom in ropotuljami, ki ne pripada nobenemu izročilu, čeprav jih na soroden način uporabljajo različne tradicije sveta (Razna ljudstva Amerik, sibirska ljudstva, Tibetanci/Nepalci, itd.)

Naučili se boste tudi različnih tehnik igranja na boben, ki jih uporabljam, izvedli bomo trening motorike in stamine, skupno potovanje, spoznali delo z bobnom na različne načine (skupno igranje skupine, delo ena na ena, dva na ena, štiri na ena, itd), igra – igrivost, raziskovanje onkraj konceptov, imaginacija, vaje fokusa, pozornosti, pozornost na dih, uporaba glasu ob bobnanju, pogovorili se bomo tudi o etičnih aspektih, o aplikaciji vsega tega v vsakodnevnem življenju.

Če si želite zavihati rokave, povečati samozavest (skozi zavedanje preprostosti, Ničnosti, »Ni me tu« pristop v tukaj in zdaj), pozornost, namero, fokus, morda odpotovati v posebna stanja zavesti ali se zgolj naučiti bolj fluidno, raznoliko in konkretno igrati na boben, vabljeni!

Delavnica bo poudarjeno izkustvena, z veliko akcije in manj “teorije” ter govora!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *